اینترنت 5G
اینترنت 5G یا در کلام صحیحتر آن، نسل پنجم شبکه تلفن همراه (5G)، یا دقیقتر، نسل پنجم ارتباطات سیّار سلولی با سرعت بسیار بالا، هماکنون جدیدترین نسل سیستمهای ارتباطات سیار سلولی است که پس از نسل چهارم (4G) فعلی ارائه شدهاست. طیف فرکانسی نسل پنجم شامل موجهای باند بالا (بالای ۶ گیگاهرتز)، باند متوسط(۲ تا ۴.۵ گیگاهرتز) و باند پایین (زیر ۳ گیگاهرتز) است. باند پایین فرکانسی نسل ۵ مشابه نسل چهارم است.در ایران (اینترنت 5G در ایران)، «نسل پنجم شبکه تلفن همراه» را گاهی به اشتباه «نسل پنجم اینترنت» میگویند.
اهداف اینترنت 5G
از اهداف نسل پنجم، افزایش سرعت انتقال داده تا ۲۰ گیگابیت بر ثانیه (یک گیگابیت بر ثانیه برای هر کاربر)، افزایش ظرفیت سرویسدهی به کاربران شبکه (کاربران بیشتر)، کاهش تأخیر شبکه و بهینگی بیشتر مصرف توان در تجهیزات شبکه و کاربر (مانند گوشی موبایل)، و نیز پشتیبانی از سرعت بیشتر کاربران در حال حرکت (مانند کاربر سوار بر اتوموبیل در اتوبان یا قطارهای سریعالسیر) تعریف شدهاست.
در این نسل باید حداقل یک میلیون کاربرِ ارتباطات پهنباند سیار در هر کیلومتر مربع بتوانند به شبکه متصل شوند و هر کاربر باید بتواند در شلوغترین حالت، حداقل سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه را تجربه کند، که این در استاندارد نسل چهارم قید نشده بود. کاهش مصرف انٰرژی هم معیاری است که در این نسل به آن توجه شدهاست و دستگاههای فرستنده و گیرنده اپراتورها باید در ساعت کم مصرف به حالت صرفهجویی انرژی وارد شده و به سرعت فعال شوند که این معیار هم در نسل چهارم قید نشده بودهاست.
در نتیجه، نسل پنجم به عنوان مثال، امکان ارتباط به صورت رسانه جاری (streaming) در ساعات اوج مصرف از طریق تلفن همراه را برای افراد فراهم میکند. همچنین، هدف عملیاتی دیگر آن بهبود پشتیبانی از ارتباطات ماشین با ماشین، یعنی اینترنت اشیا، با هزینه کمتر، مصرف باتری کمتر و تأخیر کمتر از نسل چهارم است.
تفاوت اینترنت 5G با 4G چیست؟
تعداد مشترکین اینترنت در ایران مانند سایر کشورهای جهان مدام در حال افزایش است. این افزایش تعداد مشترکین شامل اینترنت ثابت (فیکس) و اینترنت همراه میشود. سرعت اینترنت رابطه معکوس با تراکم مشترکین اینترنت در محدودههای مختلف دارد، بدین ترتیب در شهرهای بزرگ مانند تهران، اصفهان، تبریز، مشهد و… سرعت اینترنت تحت تاثیر تراکم مشترکین قرار میگیرد و سرعت در مناطق پرتراکم همیشه کاهش پیدا میکند. همین موضوع باعث شد تا برای دسترسی به اینترنت پرسرعت در مکانهای پرتراکم تلاشهایی صورت پذیرد که نتیجه این پیشرفت معرفی تکنولوژی 5G بود.
بیتردید امروزه پیشرفت تکنولوژی و ظهور فناوری 5G میتواند مزیتهایی نسبت به فناوریهای نظیر 4G و ADSL برای مشترکین داشته باشد. بر همین اساس در این مقاله سعی کردیم ضمن معرفی تکنولوژی 5G، به مزیتهای نسل پنجم اینترنت در مقایسه با سایر فناوریها از جمله 4G بپردازیم.
آشنایی با فناوری اینترنت 5G
بررسی نیازهای فعلی کاربران در شرایط کنونی حاکی از آن است که تمایل کاربران به سمت اینترنت حرفهای و پرسرعت نسبت به قبل بیشتر شده ولی با توجه به ویژگیهای ذاتی ADSL و 4G، این فناوریها امروزه پاسخگوی این سطح از نیاز کاربران نیستند. افزایش استفاده کاربران از اینترنت نیازمند پیشرفت همزمان فناوری است، اتفاقی که با ظهور 5G به نظر میرسد در شرف تحقق باشد. در همین زمینه حرکت به سمت نسل پنجم اینترنت یا همان فناوری 5G در بسیاری از نقاط دنیا آغاز شده است و به نظر میرسد در ابتدا مناطق با تمرکز ساختمانهای اداری و قسمتهای پرتراکم شهری مورد استفاده قرار گیرد.
نسل پنجم اینترنت نسبت به نسل چهارم، از تکنولوژی رادیویی پیشرفتهتری استفاده کرده و فرکانسهای رادیویی جدیدتری را تولید میکند. کاهش اختلال در سرویس از جمله مزیتهای این فناوری نسبت به نسل چهارم اینترنت است. انتظار میرود 5G به مراتب «پینگ» کمتری داشته باشد زیرا این فناوری از امواج میلیمتری استفاده میکند؛ کاهش چشمگیر پینگ سرویس قطعا اتفاقی جذاب برای گیمرها خواهد بود.
ارسال و دریافت همزمان دادهها یکی از نقاط ضعف 4G بوده که در فناوریهای 4.5Gو 5G تا حد زیادی برطرف شده است. به عبارتی دیگر زمانی که چندین مشترک به صورت همزمان در یک منطقه از فناوری 4G استفاده میکنند، پایداری این سرویس کاملا تحت تاثیر قرار میگیرد و کاهش پیدا میکند.
استفاده همزمان کاربران در این نسل از اینترنت گاهی باعث قطع کامل دسترسی مشترکین به اینترنت میشود؛ فناوری TD-LTE در این زمینه توانست این نقطه ضعف را تا حدودی پوشش دهد اما انتظار میرود این مشکل در فناوری نسل پنجم، کاملا برطرف شود.
نسل پنجم اینترنت چه نقاط ضعفی دارد؟
5G نسبت به4G به تعداد برجهای سلولی بیشتری نیاز دارد اما در عین حال با استفاده از رنج پایینتر امواج، امواج میلیمتری تولید میکند. برهمین اساس انتظار میرود دسترسی به فناوری 5Gبا توجه به نوع نصب تجهیزات، فعلا در شهرهای بزرگ و مناطق پرتراکم امکانپذیر باشد. قدرت نفوذ پایین امواج 5G یکی از نقاط ضعف این فناوری است.
همین موضوع ارائه سرویس 5G در مناطق حاشیهای را با مشکل مواجه میسازد. همچنین باید توجه داشت که تهیه مودم مناسب برای تکنولوژی 5G هزینه بالایی خواهد داشت و از طرف دیگر این فناوری به زودی در دسترس عموم قرار نخواهد گرفت.
اینترنت 5G مناسب چه کاربرانی است؟
پیشرفت فناوری و بهبود نقاط ضعف 4G نشان از آینده موفق 5G دارد. با این شرایط مزیتهای 5G نسبت به 4G زمانی بیشتر احساس میشود که کاربر بخواهد برای ویدیو استریمینگ، بازی آنلاین و سایر مواردی که نیاز به سرعت و پایداری بالا دارد از این تکنولوژی استفاده کند.
امروزه با توجه به انتشار ویروس کرونا و نیاز به اجرا و آمادهسازی شرایط دورکاری و اجرای کامل آموزش مجازی، انتظار میرود که 5G در آیندهای نهچندان دور مزیتهای بیشتری برای دانشجویان، دانشآموزان، کارمندان و… فراهم کند. این نکته را نباید فراموش کرد که در شرایط فعلی و در غیاب 5G، فناوری TD-LTE توانسته شرایط بسیار مناسبی را نسبت به سایر تکنولوژیها مانند ADSL و حتی دیتا تلفن همراه در اختیار مشترکین خود قرار دهد.
نقش 5G در تحقق شهر هوشمند
بیتردید یکی از مهمترین نقشهای فناوری 5G کمک به تحقق رویای شهرهوشمند است. این موضوع در ایران با توجه به انعقاد تفاهمنامه بین شهرداری و اپراتورهایی نظیر مبیننت در حال تحقق است. در حقیقت میتوان انتظار داشت این فناوری علاوه بر کمک به رفع اختلال اینترنت، افزایش سرعت، کاهش پینگ و بهبود استریم ویدیو به ویژه در مناطق اداری و مراکز پرتراکم شهری، در زمینههای مختلفی از جمله حمل و نقل و اینترنت اشیا (IoT)نیز نقشی پررنگ ایفا کند. در کل فناوری 5G با کاهش Latency و افزایش ظرفیت انتقال داده به تحقق رویای شهر هوشمند کمک خواهد کرد.
جمع بندی
امروزه سرعت پیشرفت فناوریها بالاست بنابراین تغییر نسل اینترنت نیز از جمله مواردی است که میتوان انتظار آن را در این دوران داشت. اینترنت نسل پنجم بیتردید یک فناوری بینقص محسوب نمیشود و حتما نقاط ضعفی هم دارد اما با این وجود، 5G بسیاری از مشکلات نسل چهارم اینترنت را پوشش میدهد.
ذکر این نکته لازم است که فناوری TD-LTEدر همین زمینه بهمراتب اینترنت سریعتر و پایدارتری نسبت به 4G در اختیار مشترکین قرار میدهد هرچند انتظار میرود 5G به مراتب پیشرفتهتر باشد. در قدم نخست میتوان انتظار داشت که 5G در زمینه حمل و نقل و اینترنت اشیا (IoT) ویژگیها و مزیتهای خود را به نمایش بگذارد اما بیتردید با ظهور نسل پنجم اینترنت، بازار اینترنت ثابت و همراه نیازمند تغییرات جدی خواهد بود.
مطالب مرتبط
- اینترنت کرج
اینترنت کرجاینترنت کرج و بررسی وضعیت ارتباطی در استان البرز را با ما همراه باشید.استان…
- مفهوم Duplexing و مقایسه TDD-LTE و FDD-LTE
مفهوم Duplexing و مقایسه TDD-LTE و FDD-LTE Duplexing چیست ؟ Duplexing فرآیند دستیابی به ارتباطات…
- اینترنت ADSL چیست و ADSLیا ADSL2+؟
اینترنت ADSLچیست؟خط اشتراک دیجیتال نامتقارن ( Asymmetric digital subscriber line, ADSL) یا اِیدیاِساِل، یکی از…
- تعریف بازاریابی و فروش
بازاریابی و فروش بازاریابی و فروش دو بخش مجزا از هم هستند که بسیاری از…
نویسنده
عماد ایرانمنش
فارغ التحصیل رشته مهندسی نرم افزار، دارای سوابق برنامه نویسی و توسعه دهنده وب و اندروید، دارنده مدارک تعمیرات تخصصی در حوزه موبایل، لپ تاپ و کامپیوترهای رومیزی.