قطعات الکترونیک بر اساس نوع اتصال (dip و smd)
قطعات الکترونیک بر اساس نوع اتصال و نحوه لحیم آن بر روی برد، به دود دسته dip و smd تقسیم میشوند.در ادامه به معرفی و بررسی این قطعات خواهیم پرداخت.
قطعات DIP
قطعات دیپ DIP (dual in-line pin) داخل بورد قرار گرفته و از زیر لحیم میشوند.استفاده از این قطعات بسیار راحت بوده و میتوانند در آزمایش و تست های الکترونیکی با استفاده از بورد استفاده شوند.
قطعات SMD
قطعات اس ام دی SMD (surface-mount device) این قطعات روی سطح بورد قرار میگیرند و از روی همان سطح لحیم خواهند شد. در طراحی بورد به جای سوراخ های بورد از پدهای SMD استفاده شده و لحیم میشود. از جمله تفاوت های قطعات اس ام دی با دیپ نحوه ی آزمایش است که در قطعات اس ام دی SMD روشی برای تست قطعه به تنهایی وجود ندارد. باید کل مدار طراحی ، چاپ و لحیم شده و بعد تست کلی انجام دهید.
نمونه این قطعات را میتوانید در بردهای کامپیوتر، موبایل و لپ تاپ به میزان فراوان مشاهده نمود.
علل استفاده از قطعات SMD
- کوچکی قطعه ها
- عدم ایجاد سوراخ روی بورد و امکان استفاده ی دوطرفه از آن
نکاتی برای انتخاب بین قطعات DIP و SMD
- قیمت قطعات
- موجودی قطعه در بازار ایران
- توان مصرفی و جریان قابل تحمل هر قطعه
- قطعات DIP معمولا توان بالاترند.
- اختلاف ولتاژ دو سر قطعه
- استفاده از قطعات با ابعاد کوچک در ولتاژهای بالا (۲۲۰ ولت)باعث تولید جرقه الکتریکی (arc) درون قطعه میشود.
تفاوت مونتاز بین قطعات dip و smd
مونتاژ بردهای الکترونیکی DIP :
یک قطعه الکترونیکی با دو ردیف پین موازی است. این قطعه ممکن است روی برد لحیم شود و یا روی سوکت نصب شود DIP یک تراشه از جنس طلا یا نقره است که با پوشش پلاستیک سخت پوشیده شده است. در درجه اول این قطعه برای غلبه بر مشکلات نصب قطعات الکترونیکی روی برد طراحی شده است.
قطعات DIP به راحتی روی برد نصب می شوند و احتیاجی به هیچ وسیله یا ابزار خاصی نمی باشد. قطعات DIP با روکش پلاستیکی کاربرد بیشتری دارند ولی در کاربری نظامی نوع سرامیکی آن کاربرد دارد.
مونتاژ SMD :
در مونتاژ smd قطعات به صورت مستقیم بر روی سطح برد نصب می شوند. این مونتاژ به عنوان نصب مسطح مشهور است این روش در سال 1960 توسعه داده شد. و در سال 1980 به طور فزاینده محبوب شد. امروزه تقریبا تمامی سخت افزارهای الکترونیکی با استفاده از این روش ساخته شده است. هدف از مونتاژ به این روش تولید بردهایی است که ارزان بوده و در صورت خرابی بدون تعمیر تعویض شوند.استفاده از تکنولوژی smd بعلت تمایل بازار برای تکنولوژی کوچکتر ، سریع تر و بهتر است .
مزایای مونتاژ SMD
- کاهش دخالت نیروی انسانی
- کاهش هزینه
- افزایش سرعت تولید
- کاهش مصرف قلع
- کاهش تولید گرما
- کاهش مصرف برق
نویسنده
عماد ایرانمنش
فارغ التحصیل رشته مهندسی نرم افزار، دارای سوابق برنامه نویسی و توسعه دهنده وب و اندروید، دارنده مدارک تعمیرات تخصصی در حوزه موبایل، لپ تاپ و کامپیوترهای رومیزی.